”Vi ramte ikke dagen” – Tilfældighed eller selvforskyldt?

Når en udøver eller et hold oplever at de har underpræsteret, hører vi ofte udtrykket ”Vi ramte ikke dagen” eller ”Jeg havde en off-dag”. Disse udsagn bliver tit brugt som forklaring på et nederlag eller en dårlig præstation. Noget som er udenfor ens kontrol.

Hvad betyder disse udsagn egentlig? Det er som om  at ”ikke at ramme dagen” er noget som helt naturligt sker en gang imellem. Noget tilfældigt, nærmest uforklarligt. Noget som vi ikke selv er herre over.

Men forholder det sig virkelig sådan? Kan vi ikke gøre noget, for at øge chancen for, at vi ”rammer dagen” eller har en ”on-dag”?

Sådan øger du chancen for at ”ramme dagen”.

For at ”ramme dagen” skal vi gøre det, som vi har planlagt at vi skal gøre. Vi skal holde os til vores game-plan eller strategi og udføre vores fokuspunkter. Derfor er det uhyre vigtigt at vi er bevidste omkring vores fokuspunkter, og at disse fokuspunkter er indenfor vores egen kontrol.

Netop ordet kontrol er et nøgleord i denne sammenhæng. Det har afgørende betydning at have kontrol over at kunne udføre vores fokuspunkter. Hvis ikke vi har kontrol over at udføre vores fokuspunkter, så har vi heller ikke kontrol over om vi ”rammer dagen”.

Mange udøvere nævner at deres fokuspunkt er ”at gøre sit bedste”. Andre fokuspunkter kan være at vinde kampen, at score mål, at vinde et bestemt antal dueller, eller at løbe hurtigere end sin modstander. Disse fokuspunkter er udenfor udøverens kontrol. Fx vil en badmintonspiller, der har som fokuspunkt ”at slå sin modstander” få en følelse af manglende kontrol, da modstanderen også vil forsøge at vinde. Derfor har modstanderen indflydelse på om den nævnte spiller oplever ”at ramme dagen” eller ej.

I modsætning kan den nævnte badmintonspiller have som fokuspunkt at stå højt på banen, og at være offensiv ved nettet. Disse fokuspunkter vil medføre en følelse af at have større kontrol over sine fokuspunkter, idet at modstanderen ikke har lige så stor indflydelse. Derfor ved vedkommende hvad der skal gøres for ”at ramme dagen” – uafhængigt af kampens resultat.

Derudover er det vigtigt at være bevidst om at der kan opstå situationer i en kamp, hvor det kan være svært at efterleve ens fokuspunkter. Fx kan store forventninger og øget nervøsitet have indflydelse på vores præstationer. Derfor har det stor betydning at arbejde målrettet med at håndtere disse udfordringer, da de er en naturlig del af sporten.

 

Dette kan du gøre for at øge dine chancer for at “ramme dagen”

  1. Gør dig selv bevidst om hvordan du gerne vil spille. Hvad vil du gerne stå for?
  2. Find nogle fokuspunkter, der skal guide dit spil på banen.
  3. Arbejd med at udføre disse fokuspunkter i så høj grad som muligt.
  4. Læg mærke til hvornår du efterlever disse fokuspunkter. Læg også mærke til, hvad der forhindrer dig i at efterleve dine fokuspunkter. Arbejd med at håndtere disse udfordringer.
  5. Evaluér hver præstation. Evaluering giver dig mulighed for at ændre og forbedre dine fokuspunkter på banen, hvilket i medfører udvikling og bedre præstationer.